studio seven architecten | architectuur op maat

           


ontwerpjaar   2010
opdrachtgever   Omniversum
locatie   Den Haag
programma   1 bioscoopzaal
bouwkosten   ---
fase   haalbaarheidsstudie
team   Marc Prins en Rob Prins

Het Omniversum is 25 jaar geleden als een Imax theater gestart. Het Omniversum is de kleinste in de kavel met het architectonisch belangrijkste gebouw van Den Haag, het Gemeentemuseum, van architect H.C.P. Berlage. Het Omniversum is een theater voor drie-dimensionale projectie.

Het bestaande gebouw is opgebouwd uit een massieve in zichzelf gekeerde gesloten bakstenen trommel met als inhoud, de grote zaal en een transparante laagbouw, met als belangrijkste functie de ontvangstruimte en foyer.

Doordat het gebouw in zichzelf is gekeerd, heeft het een zekere mystiek. De nieuwsgierigheid van de bezoeker wordt gewekt.

De haalbaarheidsstudie is de uitbreiding met een kleine zaal van 150 personen voor 3D projectie. Doelstelling en ambitie in de studie is voornamelijk het verbeteren van een nieuw imago, meer reclame en het realiseren van wrijving tussen onderlinge doelgroepen, lange museale wandelroutes met veel economische contactmomenten. De uitbreiding realiseren, zonder exploitatieverlies, is een enorme uitdaging.

Het idee over de gevel is om met diepte en gelaagdheid een drie dimensionale opbouw te maken. De openingen, waar nodig om het theater spektakel te kunnen volgen, afgewisselt met mystieke geslotenheid. Daarbij functionele openingen om daglicht in de kantoren te brengen.